ENTREVISTES


 

Si, a grans trets, una il·lustració és aquell dibuix, imatge o component gràfic que complementa i adorna un text, un il·lustrador és un artista gràfic que, amb el seu treball, contribueix a millorar la comunicació escrita mitjançant representacions visuals que informen sobre el contingut del llibre o text al qual acompanyen. Aquesta disciplina ha esdevingut un dels corrents amb més tirada dins els mitjans de comunicació i el món editorial, ja que les seves característiques intrínseques la fan un instrument de comunicació visual amb un fort component democràtic i de difusió massiva.

 

El camp professional de l’il·lustrador és molt ampli: humoristes gràfics, caricaturistes en els diaris i revistes periòdiques, autors de còmics, de llibres d’autor… En el camp de l’editorial, és el sector en què treballen més il·lustradors, en funció de la temàtica i l’edat del lector. Dins de la ficció: llibres de narrativa per a infants, per a joves i per a adults.

 

Els nostres il·lustradors obtenen durant els anys 70 i 80 un reconeixement internacional (Ceesepe, Mariscal, Peret, etc.), es fan nombroses exposicions i jornades professionals, i es funden associacions professionals d’il·lustradors com l’APIC (Catalunya), l’APIM (Madrid), l’APIV (València) i, posteriorment, la FADIP (Federació d’Associacions d’Il·lustradors Professionals). Tot això amb l’objectiu de millorar les condicions laborals i els drets dels il·lustradors, i amb èxits tan importants com la inclusió en la llei de propietat intel·lectual de la figura de l’il·lustrador.

 

La creació del Premio Nacional de Ilustración, del Ministeri de Cultura, obre una llum i ajuda a millorar la imatge de la il·lustració. Els treballs d’autors com Arnal Ballester, El Roto, Isidre Ferrer, Pep Montserrat, Pablo Amargo, Meritxell Duran, Max, Javier Royo, Raül, Gallardo, Infante, Gallardo, Carles Porta, Perico Pastor i molts més ens fan pensar que aquest premi mai no quedarà desert. L’acaben de donar al dibuixant Alfredo.

 

Alfredo, Premio Nacional de Ilustración 2017

En un àmbit més proper, destacaria la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa. El veritable paradís de l’àlbum il·lustrat és la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, on editors, il·lustradors, dissenyadors, biblioteques, escoles d’art i tots els professionals del sector es troben cada any. Catalunya i les Illes Balears van ser els convidats d'honor de la 54a edició de la Fira, i participaren amb una exposició central dedicada a la il·lustració, un estand col·lectiu que va acollir editorials i il·lustradors i la programació de diverses activitats, entre les quals cal destacar l’'exposició "Vet aquí una vegada", que va tenir lloc a l'històric palau de l'Archiginnasio, i va mostrar una selecció de treballs de 17 dibuixants consolidats i representatius de la il·lustració catalana de les últimes cinc dècades, com ara Mercè Llimona, Pilarín Bayés, Max i Arnal Ballester, entre d’altres.

La fira de Bolonya del 2017 va demostrar que Barcelona és un bon lloc per aprendre i fer il·lustració.

Cartells de la 35a edició de La Setmana del Llibre en Català 

Durant la Setmana del LLibre en Català dimarts 12 de setembre de 2017  a les 16.30h hi va haver una taula rodona sobre Tendències en la il·lustració al món, fruit de la col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i La Setmana del Llibre en Català, la 16a edició de la missió d’editors ‘Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents’ s’ha celebrat aquest any entre l’11 i el 15 de setembre a Barcelona. Va comptar amb la visita de 16 editors de 14 països diferents.
 

La xerrada es va estructurar en tres parts:

  1. Tendències de la il·lustració segons mercats i segons gèneres.

  2. Relació entre editors, agents i il·lustradors.

  3. Preguntes del públic

 

Ponents: Daniela Gamba (Feltrinelli Editore), Rozenn Dupuy d’Ageac (Glénat Editions), Göksum Bayraktar Seton (Kalem Agency) i Steven Geck (Sourcebooks, Inc.).

 

En conclusió, l’il·lustrador és artista, tot i que les avantguardes l’han relegat per la funcionalitat del seu treball ique molts il·lustradors han preferit un estil més conservador i acomodatici, en part per satisfer els gustos del mercat que garanteixen feina remunerada. De l’altra, l’il·lustrador contemporani es considera un artista i creatiu de la comunicació visual que expressa el seu món interior en el marc d’uns paràmetres imposats pel mercat. La formació de l’il·lustrador fins fa relativament pocs anys ha estat fonamentalment autodidacta o bé s’ha format en altres camps artístics com les Belles Arts. Finalment, l’any 1955, la formació de la il·lustració es regula en uns nous plans d’estudis i es titulen tècnics superiors. Els nous cicles formatius de grau superior d’Arts Plàstiques i Disseny apleguen les especialitats d’il·lustració, gràfica publicitària i fotografia artística.

Segueix-me  

  • Blanco Icono de Instagram
  • Icono social Instagram
  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Icono social Vimeo
  • YouTube Social  Icon

© 2018 per Valèria Cuní Capellà.