Tipus de llibres amb il·lustracions: Àlbum il·lustrat, Llibre il·lustrat, Còmics  i Novel·la gràfica

No és fàcil fer una classificació dels llibres que compten amb il·lustracions. Dins de la tipologia general dels llibres que “conten mitjançant la imatge”, hi podem trobar els llibres il·lustrats, els àlbums, els còmics i la novel·la gràfica. Cadascuna d’aquestes tipologies té un llenguatge específic i diferents característiques.

 

Tot deixant per al subapartat següent la diferenciació entre llibre il·lustrat i àlbum, el còmic té una entitat pròpia amb uns seguidors i productes molt exclusius, marxandatge, editorials i llibreries especialitzades, fires, etc. Afegeix al text elements del dibuix, la fotografia, la pintura i el cinema, i ha creat els seus propis recursos per explicar històries en diferents formats ( prestige, absolute, àlbum...). Els globus i les icones, juntament amb el llenguatge seqüencial, són característiques d’aquest gènere. En el còmic, s’hi narren històries de ficció, cròniques i una extensió variadíssima de temàtiques.

 

Actualment, prenen força les obres de realisme crític, social i polític que s’anomena novel·la gràfica, fórmula que vol fugir del còmic de temàtiques banals i de consum fàcil per aproximar-se al món més culte i digne o respectat de la literatura, fins al punt que Maus d’Art Spiegelman (1986), que relata com son pare va sobreviure a l'Holocaust com a jueu a la Polònia de la Segona Guerra Mundial al camp de concentració d'Auschwitz,  va obtenir el 1992 el Premi Pulitzer. Spiegelman dibuixa jueus i nazis mitjançant ratolins i gats, respectivament. Aquest plantejament representatiu és assumit de forma natural pel lector, però en realitat es tracta d’una inversió de caràcters entre els dos animals, que només es pot entendre si s’analitzen els precedents gràfics de l’autor. L’animalització dels jueus per part dels nazis, la propaganda bèl·lica feta des del món de l’animació de la mà de Disney i la càrrega visual dels dibuixos animats des del anys trenta convergeixen en l’imaginari de Spiegelman i en la correcta comprensió del seu text.

Obra d'Art Spiegelmen

Pel que fa a les diferències entre el còmic i la novel·la gràfica, Silva–Díaz les situa com a una simple qüestió d’estratègia comercial: “Des de fa algun temps s’utilitza el terme “novel·la gràfica” per referir-se a un format editorial. Les novel·les gràfiques serien simplement els còmics amb aspiracions de qualitat que es publiquen en un format que allotja un major nombre de pàgines i que, publicats d’aquesta manera, adquireixen un prestigi i poden ser considerats creacions artístiques adreçades a un públic jove o adult”.

Segueix-me  

  • Blanco Icono de Instagram
  • Icono social Instagram
  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Icono social Vimeo
  • YouTube Social  Icon

© 2018 per Valèria Cuní Capellà.