VIKTOR FISCHEL

Es tracta del personatge principal i protagonista dels fets. És el narrador protagonista, centre de la narració, en primera persona, sobre la seva experiència viscuda sobre la guerra i la relació amb Angie Wilhelm.

 

1. Descripció general: La seva narració personal comença amb l’inici dels seus estudis a la Universitat d’Amsterdam, l’any 1938. Allà hi va conèixer Angie Wilhelm i el seu promès Franz Börgmann, amb els quals no va establir una gran relació d’amistat, ja que només es coneixien perquè pertanyien al mateix grup d’amics. La seva millor amiga és Johanne Lattner, amb qui comparteix habitatge i amb qui, d’entrada, es fa entendre que són parella. Els seus pares i la seva germana viuen a Clécy, un poble francès de Normandia. De descendència jueva, ni la seva família ni ell són practicants.

 

2. Descripció física: Com ell mateix es descriu en la seva narració, els seus trets facials són clarament jueus. Els seus ulls són foscos i el cabell quasi bé negre. Dos dels seus trets més singulars són el seu nas prominent i les ulleres rodones que sempre necessita dur. La seva constitució física és prima i també una mica dèbil. Mesura 1,78 m.

3. Descripció psicològica: És una persona molt calmada i sobretot humil. El seu caràcter mansuet fa que, a vegades, la gent li passi pel damunt, però al llarg de la història evoluciona per acabar enfrontant-se a l’Angie. La gent es pot posar molt amb ell i li pot dir de tot, però de cap manera no consentirà que parlin malament de la Johanne, i la defensarà, costi el que costi, per tot el que ella fa per ell. En ser homosexual, sap perfectament que és el secret que ha de guardar més bé, per això només ho sap la seva amiga Johanne. És molt llest i creu fermament més en la seva capacitat intel·lectual que en la física. És molt independent i li agrada lluitar pel que vol. Tot i enamorar-se del promès de l’Angie, en Franz, prefereix no lluitar per un amor impossible. Simplement decideix seguir passant desapercebut i amagar els seus sentiments per seguir fent la seva vida normal i centrar-se en els estudis. És una persona sociable i generosa encara que la seva intenció no sigui tenir molts i molts amics. Té com a lliçó de vida que és millor estar callat que anar en contra d’allò que el domina, encara que mai no cedirà a canviar els seus pensaments o la seva ideologia.

 

4. Adjectius que defineixen el personatge: humil, intel·ligent, dèbil, dòcil, generós, introvertit, independent...

 

5. Petita biografia: Va néixer a França, tot i que la seva família no és de procedència francesa. Vivia a Clécy fins que es va traslladar a Amsterdam per estudiar a la Universitat  l’any 1938. Allà hi va conèixer Johanne Lattner, amb qui compartia pis i feia entendre a tothom que era la seva parella sentimental. Treballava de cambrer per les nits, tot i que els seus pares l’ajudaven a pagar els estudis. Amb l’inici de la guerra, va continuar fent la seva vida normal, però va acabar per ser-ne una víctima més. El 26 de maig de 1943 va ser detingut a casa seva i separat per sempre de la Johanne. En un primer moment, va ser traslladat al camp de trànsit de Westerbork i va acabar fent treballs forçats al camp de concentració de Neuengamme. El 19 de juliol de 1943 va ser alliberat i retornat a Amsterdam gràcies a l’Angie. Va viure d’amagat a l’altell de la casa dels Wilhelm amb en Parviz fins que es va acabar la guerra. Durant aquella temporada va conèixer a fons l’Angie, qui li va acabar confessant el seu amor per ell, però en Viktor no podia fer res més que rebutjar-la. Finalment es va assabentar de les mentides que li havia dit l’Angie respecte a la seva alliberació i la data de mort de la Johanne. De seguida que va acabar la guerra, va abandonar l’Angie i se’n va anar a Edinburgh, on va poder acabar els seus estudis fins a convertir-se en metge cirurgià. No es va retrobar amb l’Angie fins passats dotze anys, però a partir d’allà van establir una bona relació. Anys més tard, es va tornar a veure amb ella quan ella patia una greu malaltia. En la seva última trobada, li va confessar el motiu pel qual mai no s’havia pogut enamorar d’ella.

 

6. Aficions i gustos: És aficionat a tocar la viola. Gràcies al personatge de l’Angie se sap que és al·lèrgic al pèl dels gats i també manies com que al cinquè esglaó de qualsevol escala puja dos esglaons de cop, que es posa sempre la màniga esquerra primer o que, quan menteix, no pot evitar moure la cama dreta. No li agrada que la gent el trepitgi tot aprofitant-se de la seva bondat i inferioritat, però prefereix no tornar-s’hi.

 

7. Funció del personatge: És el protagonista i narrador de la història.

 

8. Reacció del públic amb el personatge: Els lectors empatitzen de seguida amb aquest personatge, ja que posa en la situació el públic per tal que entengui el context de la història i, de manera molt resumida, el que va viure durant els anys de guerra. En ser víctima de la Segona Guerra Mundial, el lector es posa de la seva banda i segueix la narració de la seva l’experiència de la guerra fins acabar descobrint el major secret, el qual ja s’esmenta una vegada per crear intriga.

Segueix-me  

  • Blanco Icono de Instagram
  • Icono social Instagram
  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Icono social Vimeo
  • YouTube Social  Icon

© 2018 per Valèria Cuní Capellà.